Wednesday, May 31, 2006

Spika upp något, vettja!

Vet ni kanske vem denne man är? Kan ni kanske gissa? Om jag säger att det har med religion och göra, blir det enklare då? Okej, jag orkar inte längre: Detta är ingen mindre än självaste Martin Luther! Han levde för många år sedan (1483-1546) i ett land med anor (Tyskland). Han är kanske mest känd som mannen som spikade upp 95 teser om avlatshandeln (dvs handeln med syndernas förlåtelse, en slags religiös/kyrklig korruption) på Wittenbergs slottkyrkas port den 31 oktober 1517 och lade grunden för protestantismen som vi känner den idag.

En annan känd man är August Strindberg som faktiskt har skrivit en pjäs om Martin Luther, nämligen Näktergalen i Wittenberg. Denna pjäs tilhör inte hans mest kända, men kan jämföras med Mäster Olof i form och struktur, dvs den avhandlar Martin Luthers liv. Nog om detta. Den spelades för sista gången för många herrans år sedan, typ 80 år, och blev då ett fiasko.

Nu ska vi i Unga Tur försöka ge oss på den. Vi har premiär den 11 augusti och fram tills dess är det bråda dagar med repetitioner och annat slit. Följ gärna utvecklingen på Unga Turs hemsida, länken finns till höger på denna sida.

Med reservation för felaktiga uppgifter rörande historiska händelser och personer...

Ha det!

Hej då.

1 comment:

Anonymous said...

BRA